• oktober 22, 2024 9:41 am

Jaap Dobma in Dagblad Kennemerland, met WIJKERTOREN

jul 27, 2024

Zilveren trots van voetbalclub Beverwijk

Clubarchivaris Jaap Dobma poseert met de zilveren Wijker Toren – het pronkstuk van VV Beverwijk – bij het logo van fusieclub Sporting Adrichem. Foto Ronald Goedheer.

Beverwijk Het kostbaarste bezit van voetbalvereniging Beverwijk staat al in de kluis van de nieuwe fusieclub Sporting Adrichem. Het is de Wijker Toren. Een zilveren pronkstuk uit 1935. In 1994 nog getaxeerd op een waarde van 8000 gulden.

Ron Weinbrecher

Alles wordt opgeruimd in de oude kantine van voetbalclub Beverwijk en dus bekommerde Jaap Dobma (69), archivaris van de club, zich direct om het pronkstuk van de vereniging. ,,Je weet het nooit tijdens opruimwerkzaamheden”, legt Dobma uit die geen moment hoefde na te denken over de mooiste trofee in de prijzenkast van de Beverwijkers. ,,De Wijker Toren”, zegt de archivaris trots. ,,Ons kostbaarste bezit. Geschonken in 1935 door C. Vessies en de supportersclub Rood-Wit.”

In de trofee is een behoorlijke hoeveelheid zilver verwerkt, vertelt Dobma, die al vanaf 1966 lid is van Beverwijk ,,De Wijker Toren vertegenwoordigde in 1935 al een waarde van 200 gulden en in 1994 lag die waarde met 8000 gulden nog flink hoger.”

Replica’s

Van de prachtige trofee werden replica’s gemaakt die als wisselbekers fungeerden tijdens het in 1950 in het leven geroepen Wijker Toren-toernooi. ,,Met een verschil in uiterlijk ten opzichte van de echte trofee. Op de replica’s was een bal gemaakt. De replica’s waren minder groot dan het origineel, maar het was een behoorlijke wisseltrofee.”

Het toernooi, dat tot en met 1964 werd gehouden met omliggende buurtverenigingen, kende een grote populariteit. ,,Alleen CSV uit Castricum slaagde erin om drie keer het toernooi te winnen. Die club mocht de grote replica houden.”

De samenvoeging van de clubs betekent verder dat de prijzenkasten kritisch worden bekeken op hun inhoud. ,,Door de fusie is er minder ruimte om de bekers te stallen en dus hebben we besloten om, net als De Kennemers, de mooiste trofeeën te houden en die een prominente plek te geven bij de nieuwe club. Van de rest nemen we afscheid.”

Met speciale aandacht voor De Wijker Toren. ,,De trots van voetbalclub Beverwijk”, zegt Dobma. ,,Die krijgt een mooie nieuwe plaats.”

Nieuw leven

Marco Petersen, die bestuurslid was bij Beverwijk en nu actief is bij de fusieclub Sporting Adrichem komt vervolgens met een nieuwtje. ,,We hebben besloten het Wijker Toren-toernooi nieuw leven in te blazen. Het toernooi hebben we de ’Wijker Toren Cup’ gedoopt en we spelen op donderdag 22 en zaterdag 24 augustus. ADO’20, DEM, en Onze Gezellen zijn de tegenstanders.”

Na bijna zestig jaar gaat de winnaar weer met een ‘Wijker Toren’ naar huis.

De prijzenkast

Elke sportclub heeft er een. Vaak staat ‘ie in de kantine, bij binnenkomst in de gang of in de bestuurskamer: de prijzenkast. In deze reeks vertellen betrokkenen het verhaal van de belangrijkste of meest bijzondere prijs van hun club.